10 June, 2014

Jikoshoukai ~


Yuuhuu , best la ari ni sebab boleh belajar bahasa jepang ! hoho , kalaulah aku boleh cakap lancar gila Jepun ni , sah tenganga kekawang aku , ngehngehngeh . eh , tak citer agi pasal tajuk entry tu , gomenasai! *sorry . okay , tajuk tu bermaksud self introduction or about me lah . macam aku dah khatam jikoshoukai tu , aku nak ajar korang pulak lah . hihihi . best lah bahasa Jepang ni , syok lagi daripada Korea . "walaupun aku tengok citer korea and siap afal lagi script , mengalahkan jeon ji hyun tu "
malas nak membahas yang mana bahasa paling best , kita lanjutkan pembelajaran kita pada petang ini . 
kalau , 
Salam perkenalan - Hajime Mashite atau pun Ohayou Gozaimasu ,
Nama saya teeeeet - Watashi no namae wa teeeet
Umur saya teeeet - watashiwa teeeet sai desu
Saya dari Malaysia - no Malaysia shuu kara kimashita
Tolong - Onegai shimasu (macam tolong ambil menda-menda) 
selamat petang - Konbanwa
selamat tengah hari pulak - Konnichiwa
Awak apa khabar ? - Ogenki desu ka? 
Apa khabar ?  - Genki desuka?
(jawabnya) Saya baik - Genki desu
(jawab satulagi) saya kurang baiklah - Genki wa arimasen 
Apa nama awak? - Anatano namaewa nan desu ka??
(jawaab dya macam yang kat atas tadi la )
Umur awak berapa pulak - Nansai desuka? 
(jawabnya macam kat ataih ugak)
yang umur , pada nombor , *apa aku tulis ni? 
14 -jyu yon
(jyu tu macam sebelas la , macam satu pada empat)
15- jyu go
16- jyu roku
17- jyu nana
sikit jolah yo , tapi alo number tujuh tu just buh nana je .. seneng kan? okayhlah sampai situ je . baibai! 
nak belajar lagi? cari dalam google , banyakk! ^_^

No comments:

Post a Comment

Jemput komen jangan malu-malu ~ :D

Pesanan Ikhlas Dari Lubuk Hempedu Sampai ke Pankreas , Mrs. Hero