20 November, 2014

Ujian Ukkm Form 3 (2014)

tajuk entry kali ni pasal mrsm lah kan? kenapa lah aku keep looking forward pasal ujian ni. dalam kepala asyik terkenang, terbayang-bayang di tubir mata. *amboi, boleh buat karangan ayat tu

padahal aku tak berminat masuk mrsm pada mulanya. tapi bak kata someone tu, "pengalaman lebih penting berbanding taraf yang sama." 

so, i think cooked-cooked dah, i've made my decision to continue my dream tu pun kalau layak atau pass exam UKKM dia tu. macam mana raut wajah UKKM tu agaknya? um.. bak kata someone lagi from the blog lah, i just taip balik je ye. yang dari dulu dulu punya ujian lah, tak tau masuk ke tidak ye. 

well,
exam UKKM ni akan keluar, 

-Math-40 soalan
-B Inggeris-15 soalan
-Sains- 50 soalan 
-Psycometric- 100 soalan

masa menjawabnya ade yang 1 jam, 1 jam 30 minit, dan 30 minit. tapi i think i will change kot tahun ni sebab ada PT3 right? 

Math pada tahun dia keluar soalan algebraic expressions, polygons, solid geometry, linear equations, coordinates, circles, transformation, linear equations, algebraic formulae
#pastikan hafal formulas-formulas sebab dia tak bagi,
#boleh bawak kalkulator yang tidak diprogramkan
#soalannya ade yang KBAT
#soalan ada jawapan A,B,C, dan D

Sains pulak,, bak kata abang tu, tajuk yang masuk pada tahun dia adalah,

-sel sbg unit asas kehidupan
-udara di sekeliling kita
-dunia melalui deria kita
-nutrisi
-air dan larutan
-tekanan udara
#katanya senang dan mudah soalan sains drpd math
#kekadang soalannya KBAT
#hafal je 
#soalan ada jawapan A,B,C dan D

psykometrik pulak just jawab jujur je. alah. semasa pt3 ada jugak ujian ni, dia bagi masa 1 jam 30 minit. aku jawab 15 minit je. molek benaa..

aku mintak Mrsm Pengkalan Chepa sebab my mum suruh minta dekat-dekat je. aku nak yang jejauh. tapi now, syukur mintak Mrsm Pc sebab dia taraf Mrsm Bitara. PKP punya iaitu form 4, 5 je yang ada kat Mrsm tu. alhamdulillah. aku harap aku tak kena campak kat mane-mane lah.

 tapi, kalau tak dapat redha je lah. Allah nak bagi aku duduk SIS nak buwat lagu mana lagi. tapi kena study hard lah for this UKKM exam sebab 75% kemasukan mrsm bergantung pada ujian UKKM dan selebihnya tanggungan gaji ibu bapa iaitu 25%.

hey, geletak tubuh cek sebab mak bapak aku guru belaka. otokke? 

thats all lah 4 tuday. wish me luck 4 this 26/11/14. i wish u luck too. good luck everybody! 

3 comments:

  1. tahun lepas pergi ukkm tu kebanyakan soalannya walaupun math atau sains banyak berdasarkan pemikiran... guna formula tu ada tapi tak banyak... cuma kena banyak berfikirlah.. otak kena geliga sebab soalan dia banyak berbelit-belit.. ada satu soalan tu ambil masa yang lama walhal tak adalah susah mana.. just kena banyak befikir.. (panjang pula kita mengomen... hehe...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you 4 sharing^^
      stress pulak i nak ambil ujian UKKM ni.. ^_^

      Delete
  2. saya nak tnya ukkm ni bertulis atau komputer ye?

    ReplyDelete

Jemput komen jangan malu-malu ~ :D

Pesanan Ikhlas Dari Lubuk Hempedu Sampai ke Pankreas , Mrs. Hero