27 November, 2014

Ujian UKKM Ke Mrsm bagi PT3

Hari ni sudah tiba! format UKKM yang dulu rupanya lain sikit lah daripada yang sekarang! so baca yang ni jelah bagi budak lepasan PT3 yang berminat nak masuk MRSM. jangan baca yang INI
hari ni aku dah melepasi ujian UKKM ni. bak kata kawan aku nih, sebab dia exam awal sikit, dia cakap senang cuma math payah sikit. nak citer pasal sikit ni lah. 
takpe kita citer pasal sikit tu lepas inform notis dibawah.
ujian yang pertama adalah ,
B. Inggeris- 15 soalan
Sains- 50 soalan
Math- 40 soalan
Psykologi- 100 soalan
bagi yang sesi 1, masa menjawab adalah dari pukul 8.30 hingga 12.00 tghari
bagi sesi 2, masa menjawab adalah dari pukul 2.00-5.30 petang
kita dibenarkan membawa kalkulator.
habis? sekarang nak cerita pasal aku menghadap ujian ini!
25/11- aku punya timing la nak hadap ujian UKKM ni, neves jugak. puas dan tersangat letih cari blog akak senior pasal ujian UKKM ni sebab memang takda pengalaman. jadi, browse browse, takde. NO RESULT! takpe lah kalau macam tu. elok je malam exam tu, aku tanya la kawan aku gaza, pessa, hajar pasal ujian tu sebab diorang exam 24/11. tanya tanya, gaza tu kedekut hampeh orang nya, yang dya reply, mudah je sains math tu susah sikit. okay, he said sikit. hajar pulak, dya cakap, bi senang gila, sains senang sikit, math payah sikit, eh banyak. okay, bi senang? okay. pessa pulak, bagus pesa lagi daripada gazali, sebab dya jawab sepersatu aku punya soalan. tapi yang hampehnya, dia tak cakap jugak keluar topik apa math dengan sains tu. um, takpalah kalau macam tu. malam tu, aku jeng punya otak. tak tau nak baca apa? sains? apa nak baca ye? math? apa nak ingat ye? watever. aku tak baca langsung malam tu. pagi nya. dalam pukul7. aku ready, mandi, solat. lepas tu, baru lah ada semangat sikit nak hafal formula sains dan math. dah lah batuk, selsema. ada hati nak pergi UKKM. biarlah!
pastu, aku bertolak dalam pukul 7.30, dan sampai pukul 8.10. awal jugak. tapi ramai jugak yang datang awal. so lepas cek nama, aku duduk dengan abah aku kat pondok. selfie kejap kat mrsm pc yang gah and jadi impian aku untuk jd pelajar kat sini. lepas tu, abah aku cakap, eh dah ramai dah masuk makmal. aku apalagi, takkan nak jadi yang last kut? so naik tangga dah letih. sampai sana, masuk memang aku sorang je yang datang lewat. masuk pastu nampak semua letak kad kp kat sebelah. eh lupa nak ambik. aku keluar balik masuk balik. lepas tu macam pengawas tu marah lah. hehe. aku duduk kat last sekali. komputer 44. jawab ujian. ready syuhada? lets start. jawab soalan bi. hm,, passage? i like. confident nya hang! pastu baca baca. susah jugak soalan ni. eh budak kat depan aku buat c aku buat a nak pilih yang mana ni? argh. pening. aku siap jawab terus soalan sains. erk? soalan apakah ni? tingkatan berapa punya ni? cUsO4? apakah???????? um. tembak jelah, unsur. pastu math pulak. hahaha. aku suka solan KBAT macam ni. *gelak paksa. sekali tengok soalan, mintak penyepak betul! memang sah aku takleh jawab! soalan KBAT dia kalah SPM! aku tabik gila sapa boleh jawab! kalah Perdana Menteri beb! takpa. soalan kasi jwapan ABCD. apalagi? plih je. nampak jwapan mana yang pelik sikit, aku tick. nampak soalan kira macam susah, aku tick jelah. tembak, bang bang bang bang bang! bukan lima bang tau! soalan math tu 40, aku rasa dalam 25 bang lah! hahaha. pastu dah malas tengok soalan bengong ni, aku teruskan dengan psykologi pulak la. soalan okay. tick tick tick. siap. balik dalam kul 11.30. haha. 30 minit lagi aku boleh guna tapi sebab aku tau yang aku takkan dapat mrsm ni, aku pasrah! keluar, 
"abah jom balik" 
abah tanya, "gano soalan?" 
aku reply, "payoh nok mapuh bah! KBAT terus!" 
abah aku, "pokcik tadi oyat anok dio buleh jawab jah? seney dio oyak?" 
"budok tu tok sega. tubik awal kali. tau makei gapo?"
"haha, takpo lah hat lepas biarlah. skolah SIS jahlah."
uhuk uhuk. takpa lah MRSM PC! aku takda can nak rasa keindahan MRSM yang gah ni. sabar lah wahai syuhada.. pandang belakang semasa jalan ke luar pagar. 'bye, MRSM PC'

balik tu, aku hantar chat kat pesa, "payoh gilo kuba soalan! aku tembok habis!"
pesa balas, "haha, aku tau, aku pun tembok jugak!"

gazali pulak, koya je confident je, "aku tembok jugak tapi aku rasa aku boleh MRSM Kuantan tu."
takpolah lah sek mung, kalu dapat gak Alhamdulillah. aku tak berharap pung. tau dah tak dapat dengan tembak jawapan tu. huuuuu.. sejarah mungkin berulannggg, walaupun kau ku maafkan.. oh kekasihhhh.....

p/s: budak yang diterima ke MRSM PC 2015, memang terbaik. kalau dapat, melompat katak aku beb. redha jelah dengan qada' ALLAH. 
p/s: nak mintak SBP bagi mengubat jiwa ku yang lara ini. 

1 comment:

Jemput komen jangan malu-malu ~ :D

Pesanan Ikhlas Dari Lubuk Hempedu Sampai ke Pankreas , Mrs. Hero